امروز پنجشنبه ۰۳/۱/۹

بایدها و نبایدهای نمایشگاه فرش دستباف ایران بررسی شد

.

نشست "بررسی روند برگزاری نمایشگاه فرش دستباف ایران و بازنگری در اهداف و رویکرد آن" با حضور نمایندگان تشکل ها، اتحادیه ها و فعالان حوزه فرش دستباف در محل موزه فرش برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی مرکز ملی فرش ایران؛ در ابتدای این نشست، سرپرست مرکز ملی فرش ایران ضمن خوش آمد گویی به فعالان فرش کشور درباره برگزاری بیست و سومین نمایشگاه فرش دستباف ایران گفت: من و همکارانم بیش از هر کسی منتقد نمایشگاه اخیر هستیم و خود به کاستی های این رخداد در مقایسه با آنچه دنبال می کردیم آگاهیم. نیک می دانیم که آنچه گذشت با وجود همه اتفاقات مثبت و فرخنده، با ایده آل های ما فاصله داشت و از همین رو باور داریم که برای رسیدن به وضع مطلوب نباید فرصت را از دست داد و از هم اکنون ضمن مرور گذشته باید برای برگزاری بهینه این نمایشگاه در دوره آتی همت کرد.

حمید کارگر با اشاره به حضور و همفکری ذینفعان فرش دستباف اظهار داشت: مرکز ملی فرش ایران می خواهد این مسیر را با نظر اهالی فرش طی کند تا به خطا نرود.

وی این نشست را بهانه ای برای ایجاد بستر همفکری و یافتن راهکار برای بهبود عنوان کرد و افزود: بیست و سه دوره از این نمایشگاه سپری شد و دوره بیست و چهارم در پیش است. خواه ما باشیم یا نه، فرش ایرانی هست، تشکل های فرش هستند و این روال ادامه خواهد داشت. پس باید بکوشیم خرد جمعی را به یاری بگیریم و به این منظور افزون بر انجام نظرسنجی از غرفه داران نمایشگاه بیست و سوم، دیدار با تشکل های فرش از جمله نشست کنونی در دستور کار قرار گرفته است و همچنین نظرخواهی مستقیم روی سایت مرکز ملی فرش ایران نیز به انجام می رسد.

در ادامه این نشست ضمن تشکیل هیات رییسه ای با حضور قائم مقام مرکز و برخی از نمایندگان تشکل های فرش و اعضای ستاد نمایشگاه (آقایان عراقچی، بهاروند، مختارزاده و بهرامی)، محورهایی همچون رویکرد داخلی یا صادراتی نمایشگاه، زمان مطلوب برای برگزاری این رخداد، نوع چیدمان و جانمایی غرفه ها، استانداردهای فرش های ورودی به نمایشگاه و ویژگیهای مجری نمایشگاه مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

 

نمایشگاهی تخصصی و صادراتی یا تاکید بر فروش داخلی؟

در این زمینه برخی از حاضران با توجه به لزوم توجه به صادرات که خود به رونق بازار و در نتیجه به رونق تولید نیز کمک خواهد کرد بر صادراتی بودن نمایشگاه تاکید داشتند و تبلیغات برون مرزی و دعوت از تجار خارجی را در همین مسیر خواستار بودند.

برخی دیگر از فعالان این حوزه نیز با توجه به وضعیت اقتصادی حاکم بر بازار داخل و خارج، حذف رویکرد داخلی و فروش خانه داری فرش را منطقی ندانسته و خواستار تداوم وضع فعلی بودند.

مخالفت با ارزان فروختن فرش ایرانی که موجب نگاه نامطلوبی در تجار خارجی با دیدن وضع تلفیقی کنونی می شود، عدم توفیق نمایشگاه کیش به عنوان یک نمایشگاه تخصصی صادراتی، لزوم تفاوت قایل شدن میان فروش داخلی و خارجی فرش، نبود مشتریان بالقوه خارجی با توجه به اقتصاد روز دنیا، محدود بودن تعداد فعالانی که صرفاً کار صادراتی انجام می دهند و به فروش داخلی توجهی ندارند، و... از دیگر محورهای مطرح شده در این بخش بود.

 

شهریور یا مهر؟ کدامیک بهتر است؟

با توجه به برگزاری دوره های پیشین این نمایشگاه در شهریور ماه و انتقال آن به مدت 4 سال به مهرماه به علت تلاقی با ماه رمضان، اکنون با توجه به آزمودن دو مقطع زمانی شایسته است تا زمان مناسب رصد شود.

در این زمینه برخی به عللی همچون توجه به نمایشگاه فرش پاکستان که ممکن است خرید تجار خارجی را تکمیل کند، شلوغی ترافیکی تهران در هفته نخست مهرماه و دغدغه خانوارها به علت بازگشایی مدارس و نیز اینکه برای فروشندگان اروپایی، شهریور فصل خرید و مهرماه فصل فروش داخلیشان است، شهریورماه را بهترین زمان دانستند.

برخی دیگر از حاضران با عللی همچون وقوع سفرهای تابستانی موافق برگزاری نمایشگاه در مهرماه بودند.

 

مبنای جانمایی ها چه باشد؟

در بخش بعدی نشست درباره نوع چیدمان و جانمایی غرفه ها بحث و بررسی شد.

در نظر گرفتن شاخصه هایی مانند اولویت در ثبت نام، حفظ مکان سال های قبل، تفکیک جغرافیایی و برپایه استان محل فعالیت و یا تفکیک سالن های عرضه کننده فرش از تابلوفرش به عنوان ضوابط جانمایی مطرح شد و حاضران به ارایه دیدگاه های خود پرداختند.

برخی تفکیک استانی را موجب دسترسی سریع تر مشتریان به فرش دلخواه خود دانسته و برخی دیگر این تفکیک را موجب دور شدن مشتری از دریافت تنوع موجود در فرش های اعلام کردند.

 

چه فرشی شایسته حضور در نمایشگاه است؟

در این بخش توافق نسبی حاصل بود و پرهیز از ورود فرش های ناشور، فرش های پرداخت نشده یا فرش های معیوب مورد تاکید حضار قرار داشت.

وضع مقررات و استانداردهایی برای فرش های قابل عرضه در نمایشگاه و ترتیب دادن نهادی نظارتی برای این امر مانند اتحادیه های استانی از جمله موارد مطرح شده در این محور بود.

 

ویژگی های مجری نمایشگاه؟

در این بخش برخی از حاضران معتقد بودند یافتن پاسخ قطعی برای پرسش نخست مبنی بر رویکرد داخلی یا صادراتی نمایشگاه تعیین کننده ویژگی های مجری خواهد بود و در عین حال برخی نیز بر لزوم استفاده از توان نظارتی اتحادیه ها بر کار مجری را ضروری دانستند.

در این محور با برشمردن برخی از قوت ها و ضعف های مجری کنونی نمایشگاه، کاستی های شرکت نمایشگاه های بین المللی تهران نیز برشمرده شد و بر حضور هدایتی و نظارتی مرکز ملی فرش ایران به عنوان متولی در فرایند برگزاری نمایشگاه و تعیین مجری نیز تاکید شد.

در ادامه این نشست فعالان حوزه فرش خواهان برگزاری و تداوم این جلسات در استان های مختلف شدند تا دستاورد نهایی این نشست ها به تصمیمی مطلوب برای فرش ایران بینجامد که این پیشنهاد با موافقت سرپرست مرکز ملی فرش ایران رو به رو شد.

گفتنی است در آغاز این نشست، فیلم کوتاهی از اتفاقات و برنامه های بیست و سومین نمایشگاه فرش دستباف ایران پخش شد و نیز برگه های نظرخواهی نیز حول محورهای یادشده از سوی مهمانان تکمیل شد.

 

تاریخ انتشار: 24 شهریور 1393

منبع: روابط عمومی مرکز ملی فرش ایران