امروز شنبه ۰۳/۲/۱

ادای احترام به چهره های ماندگار فرش دستباف قم

.

به گزارش روابط عمومی مرکز ملی فرش ایران؛ روز پنج‌شنبه ششم آذرماه، دومین همایش چهره های ماندگار فرش استان قم با عنوان آئین بزرگداشت استاد رشتی زاده،‌ پدر فرش دستباف قم با همكاری شركت شهركهای صنعتی استان قم، دفتر توسعه خوشه فرش دستباف و فعالان صنفی فرش استان، در مجتمع وتوس قم برگزار شد.

 

فرش نگاهی چندسویه می طلبد

سرپرست مرکز ملی فرش ایران در این همایش گفت: هر رخدادی در حوزه فرش دستباف در کنار ظواهر باید به لحاظ باطنی نیز بررسی شود و جوانب مختلف امور رصد شوند.

وی در ادامه به تبیین مصادیقی از این رویکردهای چندگانه پرداخت و گفت: برای نمونه ممکن است فعالان رسانه ای گمان کنند با پرداختن و به تصویر کشیدن درد و رنج قالیبافان در حال خدمت به آنها هستند حال آنکه ممکن است با تمرکز بیش از حد روی این موضوع و ایجاد کلیشه ای دایمی در ذهن مخاطب، باعث افت منزلت اجتماعی قالیبافان و خروج آنان از دایره هنر و بلکه قلمداد شدن آنها به عنوان نیروهای بی بضاعت شوند.

وی در ادامه به برخی معضلات کنونی هنر- صنعت فرش دستباف از وجود مواد اولیه نامرغوب و پشم های دباغی تا گسترش کدبافی به عنوان نقشه هایی که ارتباط روحی قالیباف با اثر هنری اش را از بین می برند اشاره کرد و گفت:

در هم آمیختگی مناطق جغرافیایی فرش ایران و بی توجهی به وجوه فرهنگی و هنری این دستبافته ها نیز نیازمند عزمی ویژه است.

کارگر درباره وضعیت کنونی صادرات فرش دستباف گفت: طبق آمارهای گمرک در هفت ماه نخست امسال شاهد رشد صادرات فرش دستباف بوده‌ایم که برای نخستین بار در چند سال اخیر شاهد افزایش 16 درصدی در وزن فرش های صادراتی و افزایش 14 درصدی در ارزش این فرشها هستیم.

 

شناسایی بازارهای جهانی صادرات فرش دستباف قم را توسعه می‌دهد

معاون برنامه‌ریزی و اشتغال استانداری قم نیز در این همایش گفت: در حال حاضر بسیاری از بازارهای جهانی ناشناخته هستند که پس از شناسایی این بازارها باید از ظرفیت آن برای فروش و صادرات فرش دستباف قم استفاده کنیم.

سید حسن رضوی افزود: اساتید و بزرگان  هنر- صنعت فرش دستباف توقعات بسیاری از دولتمردان دارند و دولت تدبیر و امید سعی در حل مشکلات جامعه هنرمند فرش دستباف دارد.

معاون برنامه‌ریزی و اشتغال استانداری قم با اشاره به اینکه فرش دستباف یک هنر است، گفت: فرش دستباف نباید به قیمت ارزان به فروش برسد چراکه بافندگان و طراحان به عنوان هنرمندان این عرصه زحمات بسیاری برای رشد این صنعت متحمل شده‌اند.

وی با اشاره به شناسایی ظرفیت‌های استان قم برای معرفی فرش دستباف به کشورهای مختلف گفت: با توجه به اینکه در استان قم افرادی با ملیت‌های مختلف زندگی می‌کنند می‌توانیم از آن‌ها در راستای شناسایی فرش دستباف استان قم به کشورهای مختلف استفاده کنیم.

 

فرش ابریشم قم نیازمند بازاریابی حرفه‌ای است

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قم نیز شامگاه پنج شنبه در این همایش گفت: فرش ابریشم قم به عنوان یک برند محسوب می‌شود اما با این حال باید در زمینه بازاریابی حرفه‌ای فعالیت جدی صورت گیرد.

احمد ذاکری با اشاره به مشکلات صنعت فرش استان گفت: با توجه به آمارها شاهد کاهش صادرات فرش دستباف قم به کشورهای مختلف بوده‌ایم که این امر مشکلاتی مانند نوسانات بازار و تهیه مواد اولیه را برای هنرمندان فرش دستباف قم به‌وجود آورده است.

وی با اشاره به مهمترین بازارهای جهانی فرش دستباف قم گفت: یکی از مهمترین بازارهای فرش دستباف کشورهای اروپایی و به ویژه آلمان بوده است و در حال حاضر کشور چین به عنوان مهمترین خریدار فرش دستباف قم محسوب می‌شود.

 

شناسایی بازارهای جهانی برای صادرات فرش قم

امیرهوشنگ طیبی‌نژاد مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی قم هم در این مراسم با اشاره به اینکه فرش دستباف تنها کالایی برای فروش نیست، ادامه داد: فرش دستباف قم به عنوان سفیری از استان قم و کشور می‌تواند در سایر کشورهای جهان معرف هنر، تاریخ و فرهنگ کشور باشد.

وی تصریح کرد: فرش دستباف به طور مستقیم و غیرمستقیم اشتغال‌آفرینی می‌کند و از سوی دیگر حضور روستاییان در این صنعت سبب رشد و توسعه خوشه فرش دستباف استان قم می‌شود.

گفتنی است در این همایش که به مناسبت چهلمین روز درگذشت استاد رشتی زاده برگزار شد، از پیشكسوتان و هنرمندان برگزیده در هفت رشته مختلف کاری با تقدیم لوح و تندیس گره طلائی تجلیل شد.

اسامی افراد برگزیده به ترتیب عبارت بودند از: آقایان یوسف الماسی (بافنده نمونه)، محمد حسین حدادی (برگزیده مشاغل وابسته به فرش دستباف)، جواد شبانی (تندیس ویژه) ‏، اکبر مهدی ئی (طراح و نقاش بر‌تر)، حسین کوهستانی (صادرکننده بر‌تر)، محمد جمشیدپور (تولیدکننده بر‌تر)، تقی بابایی (پیشکسوت نمونه) و آقا گل میرمهدی (پیشکسوت نمونه).

 

منبع: روابط عمومی مرکز ملی فرش ایران